Festes i tradicions a Castellvell
Castellvell del Camp és un poble que destaca per les seves festes i tradicions, i no perquè siguin multitudinàries, sinó perquè en tenim per donar i per vendre durant tot l’any. Ens agrada la festa, què hi farem!
Tot seguit us presentem les nostres Festes Majors i tradicions:
Festa Major de Santa Anna
La Festa Major de Santa Anna té lloc el 26 de juliol. Durant la setmana prèvia, es realitzen un seguit d’actes tradicionals entre els que podem destacar:
- El pregó de Festa Major
- Concurs de pastissos
- La Missa solemne de Santa Anna a l’Ermita
- La trobada d’Annes
- El ball de Festa Major
- Concurs de llançament de pinyols d’oliva arbequina
Aquesta última és una tradició curiosa impulsada per gent del poble que consisteix en escopir tant lluny com sigui possible un pinyol d’oliva arbequina, varietat nostrada de la que en fem el nostre oli.
Festa Major de Sant Joaquim
Actualment la festivitat de Sant Joaquim se celebra el mateix dia de Santa Anna, el 26 de juliol. Sant Joaquim i Santa Anna són els pares de la Mare de Déu. Els avis materns de Jesús, com si diguéssim. Antigament la diada de Sant Joaquim era celebrada el darrer cap de setmana d’agost.
Tradicionalment la festivitat es feia sempre després de l’Assumpció de la Verge, però la regularització del nostre calendari religiós i festiu portada a terme a partir de l’any 1969, va col·locar la diada de Sant Joaquim el dia 26 de juliol. Tot i així encara conservem la tradició antiga de celebrar la festa a finals d’agost, com sempre s’havia fet, amb una bona sindriada, havaneres i rom cremat.
Festa Major de Sant Vicenç
El 22 de gener celebrem la Festa de Sant Vicenç, la nostra Festa Major d’hivern.
Martiritzat al foc pels seus enemics, Castellvell del Camp recorda el seu patró amb una graellada de carn a la Plaça Catalunya on tothom hi és benvingut.
Festa de la Banya
Però, sens dubte, fora de vila la festa més anomenada és la Festa de “La Banya”, que se celebra el dia dels Innocents (28 de desembre), precisament nascuda arran de la independència de Reus. En aquesta diada, a més a més de les concebudes llufes i bromes de tota mena, és típic fer pagar una “banya” a tothom qui vulgui accedir a Castellvell.
La Festa de la banya és un exemple ben representatiu de la tradició de fer pagar a la gent per anar pels carrers o per sortir de la població. A Castellvell del Camp, el popular impost s’anomena fer pagar la banya i és especialment dedicat als ciutadans Reus que pujaven a la festa d’hivern d’aquesta població.
Tot i que la denominació deriva probablement de ban o bany (pena pecuniària; impost o multa), la veu popular apunta que antigament figurava que s’apuntava el nom del contribuent en un llistat amb l’ajut d’una grossa banya.
Cal recordar que -tot i que el costum és anterior- Castellvell esdevingué municipi independent el 1854 i això donà una especial significació a aquesta pràctica, fins al punt que molts creuen que es va instituir només per fer pagar diners a la gent de Reus, amb motiu d’haver aconseguit Castellvell la independència municipal respecte la capital del Baix Camp. Fins i tot, hi ha una cançó que diu:
Al poble de Castellvell,
tots són petits i dolents,
que fan pagar la banya,
el dia dels Innocents.
El nom ha estat recuperat per a la celebració a finals del segle XX i la festa s’organitza des del Consell de Cultura i l’Ajuntament. El grup de joves fa pagar la voluntat per entrar o sortir del poble i amb els diners es paga l’esmorzar de la Festa de l’Oli. Aquesta pràctica tradicional va servir també de motiu per a la creació dels personatges representats pels gegants de la població.