De conformitat amb el que es preveu en l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, en relació amb l’article 69 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, amb l’objectiu de millorar la participació dels ciutadans en el procediment d’elaboració de normes, amb caràcter previ a l’elaboració dels projectes normatius, se substanciarà una consulta pública, a través del portal web de l’Administració competent, en la qual es recaptarà l’opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectats per la futura norma sobre:
- Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
- La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
- Els objectius de la norma.
- Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
En compliment de l’anterior, s’obre un període de consulta pública prèvia de 10 dies hàbils respecte al present projecte reglamentari.
ANTECEDENTS
La base legal per a l’establiment d’aquest reglament es fonamenta en el títol competencial atorgat per la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de Bases de Règim Local, així com pel Text Refós de la Llei Municipal de Catalunya 2/2003, que regula la competència dels municipis en matèria de gestió de residus. A més, la seva aplicació està emparada per la normativa catalana, concretament pel Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora dels Residus, que regula el sistema de gestió de residus en el territori de Catalunya. Aquesta normativa forma part d’un conjunt de lleis i reglaments que busquen optimitzar la gestió dels residus, promovent la seva reutilització, reciclatge i valorització, i minimitzant l’impacte ambiental.
NECESSITAT I OPORTUNITAT
Aquest reglament es fonamenta en la necessitat d’establir unes normes clares per a la gestió dels residus municipals generats pels particulars, comerços i petites indústries del municipi, a fi de garantir un sistema de gestió eficient, sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Les deixalleries, com a servei públic, tenen la finalitat de garantir que els veïns i les activitats econòmiques de Castellvell del Camp disposin d’un espai adequat per a la disposició correcta dels seus residus evitant la contaminació dels espais naturals i la proliferació d’abocaments il·legals. En aquest sentit, els residus reciclables es valoritzen mitjançant processos de reciclatge, transformant-los en matèries primeres secundàries que poden substituir matèries primes naturals. Això ajuda a reduir la quantitat de residus destinats a abocadors i contribueix a la sostenibilitat ambiental. En paral·lel, els residus tòxics i perillosos són gestionats de forma específica, mitjançant el seu transport a instal·lacions especialitzades on es redueix la seva toxicitat per tal de protegir la salut pública i el medi ambient.
OBJECTIUS DE LA NORMA
L’objectiu és garantir que els residus, tant els especials com els no especials o inerts, siguin dipositats en la deixalleria de manera selectiva per tal que siguin reciclats o, quan això no sigui possible, gestionats adequadament.
A través d’aquesta regulació, es pretenen regular les condicions per a un ús òptim de la deixalleria, garantint una gestió eficient i sostenible dels residus municipals. Això afavorirà una millor separació, valorització i reciclatge dels materials i contribuirà de manera efectiva a la preservació del medi ambient.
POSSIBLES SOLUCIONS ALTERNATIVES REGULADORES I NO REGULADORES
No existeixen solucions no reguladores per a l’objectiu previst.
TERMINI DE REMISSIÓ
El termini per a presentar documentació serà des de l’endemà del dia de la publicació, el dia 10 d’abril de 2025 fins el dia 25 d’abril, ambdós inclosos.
PRESENTACIÓ D’OPINIONS
Les opinions respecte el reglament regulador de la deixalleria municipal de Castellvell del Camp es podran remetre’s a l’adreça de correu: ajuntament@castellvelldelcamp.cat
Hauran d’indicar les següents qüestions:
- Assumpte: “Reglament regulador de la deixalleria municipal de Castellvell del Camp”.
- Nom i cognoms / denominació o raó social del participant
- Organització o associació (si correspon)
- Contacte (correu electrònic)
Només seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui plenament identificat (nom complet al costat del DNI o CIF en funció de la personalitat física o jurídica).
Amb caràcter general les aportacions rebudes es consideraran susceptibles de difusió pública. Les parts de la informació remesa que, segons el parer de l’interessat, hagin de ser tractades amb caràcter confidencial i, en conseqüència, no puguin ser difoses públicament, hauran de ser assenyalades i identificades de manera explícita en el propi text remès. A aquest efecte, no es tindran en compte els missatges genèrics de confidencialitat de la informació.