Castellvell del Camp presenta l’exposició sobre el canvi climàtic ‘Punt de no retorn’, del fotoperiodista internacional Sergi Reboredo, que farà parada per primera vegada al Camp de Tarragona. La mostra s’inaugurarà el proper dijous 1 de desembre, a les 18 h, a Cal Baranxó, amb la presència del propi autor i es podrà visitar durant tot el mes de desembre. Els dies 2 i 5 de desembre s’hi faran visites escolars i, a partir del dia 9, la mostra es tornarà a obrir per al públic en general.
L’exposició recull 40 fotografies captades per l’objectiu de Reboredo i diversos panells informatius que mostren les conseqüències, algunes d’elles irreversibles, que està tenint el canvi climàtic en diferents països del món.
L’exposició és fruit d’un treball fotoperiodístic sense precedents dut a terme durant més de vint anys per explicar alguns dels efectes devastadors que el canvi climàtic està provocant en el nostre planeta. Viatges realitzats per tots els continents que mostren de manera fefaent que el canvi climàtic és una qüestió que afecta a tothom i que, si no fem res per posar-hi remei, acabarem amb la vida del planeta tal com la coneixem avui dia.
Tots aquests efectes que d’entrada tenen conseqüències en el medi ambient també tenen un impacte significatiu en les comunitats, poblacions i activitats econòmiques a les zones afectades. Un dels efectes més visibles del canvi climàtic és la destrucció d’ecosistemes que té com a conseqüència directa l’extinció d’espècies.
L’exposició de Sergi Reboredo mostra els efectes i problemàtiques en països de tot el món: El procés d’extinció de les abelles (Catalunya); les glaceres que s’estan fonent (Alaska); les migracions forçoses de pescadors per manca de recursos (Senegal); la desaparició d’illes a causa de l’augment del nivell del mar (Oceania-Fiji); la destrucció de la Gran Barrera del Coral (Austràlia); inundacions (Índia); l’extinció d’espècies (La Selva Amazònica); la desertificació (Baixa Califòrnia) o la Venècia que s’enfonsa (Itàlia), entre molts altres.
Durant aquests últims mesos l’exposició itinerant ja ha pogut ser visitada en municipis com Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Lleida, Donòstia o a la illa del Hierro (Illes Canàries).
Sergi Reboredo
Sergi Reboredo és un fotoperiodista català amb una dilatada trajectòria. Va estudiar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IFEC) entre 1998 i 2001, i va ser becat per la Universitat de Gijón. Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos reconeixements com el Premi de la Fundació de Drets Civils 2023, primer premi III Certamen Nacional de Fotografia “Els drets humans” (Realejos, Tenerife), primer premi “Eugenio Rodríguez” de l’Ajuntament de Toledo, i premi de fotoperiodisme “Fundació Caixa Galícia-Juan Cancelo” 2007.
També va ser nominat el 2012 al prestigiós premi PICTET, organitzat pel diari econòmic Financial Times; el 2015 va ser guardonat amb el Premi Humanity Photo Award de la UNESCO, i el 2018, la Casa Àfrica li concedeix el premi a la millor fotografia realitzada a ciutats africanes.
Reboredo ha exposat la seva obra a la Maison de la UNESCO (París), al Museu d’Art Guangdong (Guagzhou, Xina), a La Casa Encendida (Madrid), al MACBA, a la Kowasa Gallery, al SONIMAG, a Perpinyà (Catalunya Nord, França) o a l’Institut Català Internacional per la Pau de Barcelona. El 2004 va publicar el llibre ‘Barcelona 2004 com a mentida’, juntament amb l’escriptor Manuel Trallero; el 2018, ‘101 llocs del món’ i el 2019, ‘Trens pel món’.